joi, 28 martie 2013

Cum verifici sursa de calculator sa vezi daca mai este buna

Oare sursa mea mai este buna?! :D

Poate ti-ai schimbat configuratia calculatorului si vrei sa-ti iei o sursa mai puternica second(nerecomandat :D)...

Poate n-ai ce face, esti curios si vrei sa vezi in ce stare este sursa de calculator sau poate calculatorul tau chiar a inceput sa dea semene de oboseala: porneste greu, se reseteze aiurea(pot fii si alte cauze...continuarea intr-un articol viitor) ....hai sa vedem cum facem...Avem doua metode: una software si una hardware...  :)

1. Metoda software(easy way):
  
Trebuie sa instalam un program de diagnosticare  care afișează multe informatii detaliate și precise despre calculatorul nostru(programe, componente, etc) .... in cazul nostru voltaje :)

Unul dintre cele mai populare este AIDA64 Extreme Edition, il gasiti aici.


 2. Metoda hardware(hard way):

Consideram ca sursa este scoasa din unitate si trebuie s-o pornim ..cum facem?

Avem nevoie de  un cablu scurt dezizolat la ambele capete sau cel mai simplu o banala agrafa si un hard disc(functioneaza ca si consumator)...pe care il vom folosii ca strap la conectorul ATX.


Dupa ce alimentam sursa si o pornim ar trebuii sa auzim bazaitul ventilatorului ....

Daca a pornit este un semn bun .....dar nu suficient!

Mai departe verificam tensiunile generate de sursa noastra folosind un  multimetru simplu(costa intre 10-20ron)...selectand domeniul volti continuu 20V ...

Cum masuram ?! se pune pe conectorul ATX  sonda neagra pe oricare fir negru si sonda rosie pe toate celalalte fire colorate care trebuie masurate(portocaliu, rosu, galben, alb, albastru, mov), vezi mai jos .....Vom compara valorile citite de multimetru cu valorile stas ale sursei !


Aici este permisa o toleranta de ± 5% .

Daca voltajele masurate au valori cuprinse intre minim si maxim este OK...atlfel pregateste-te de o sursa noua!

Un mic update...la cerere ... avem si curentii a doua surse banale
3 comentarii:

 1. ar fi bine sa faci un tabel si cu amperajul pentru fiecare voltaj

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte frumos explicat multumesc...mult succes in continuare.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am achizitionat in vara acestui an 2014, mai multe sisteme PC Desktop de la Serioux pentru angajatii firmei de la http://www.loto49.ro si spre surprinderea noastra am constatat ca aveau toate susre de doar 300 W, fapt ce permitea procesoarelor sa lucreaza la performante scazute.
  In special acum cand exista la Intel modelele cu frecventa joasa este bine sa studiati cu ce sursa vine noul calculator deoarece s-ar putea sa fiti pacaliti.

  RăspundețiȘtergere